General

Koldkrigskoncert med Nicolai Worsaae

Nicolai Worsaaes værker WESENHEIT AB WESENHEIT og WAWV opføres i Stevnsforts underjordiske gange.

Stevnsforts underjordiske gange /www.kalklandet.dk

På Stevnsfort d. 17. og 18. september kan man få en særlig koncertoplevelse, når Nicolai Worsaaes værker opføres af FIGURA ensemble dybt nede i de underjordiske gange på Stevnsfort. Værkerne Wesenheit ab Wesenheit (2011) og WaWV (2014) bygger på Isolationsdigte (1979) af Stasi-spion Jörg Meyer – en digtsamling, han skrev under sine 11 måneders isolation. Digtene kan beskrives som en slags dokumentarisk poesi, som efter 30 år i en skrivebordsskuffe har fundet op til overfladen og fået nyt liv. 

Det er en sand historie fra Den Kolde Krig i Danmark om spionage, afsløring og fængsling af Stasi-agenten Jörg Meyer, hvis udvalgte digte Nicolai Worsaae har skrevet musik til. Meyer sad i isolation uden retssag og ventede omtrendt et år på en dom, før han blev udvekslet med en tysk fange og udvist af Danmark for altid. Worsaaes far var fængselspræst og mødte Meyer under hans fængsling. Her gav Meyer Worsaaes far sin digtsamling, som Nicolai Worsaae senere skulle sætte musik til. 

Med den asketiske fængselscelle, livet under mange restriktioner og minimal mulighed for udfoldelse i baghovedet, har Worsaae komponeret værkerne. Han placerer rummet i fokus, fordi det har en stor betydning for livet i isolation. Rummets fokus implementeres eksempelvis i musikken i form af et talende kor, hvor subjektet flyttes rundt i ensemblet, så det spaciale aspekts gøres hørbart. 

Om Wesenheit ab Wesenheit foretog Edition·S et interview med komponisten - klik her for at lytte. 

I dag kan man opleve Stevnsfort, som det så ud under Den Kolde Krig, hvilket giver koncerten en ekstra dimension.  I de underjordiske gange, hvor der kun vil være plads til 30 tilskuere. Den samlede oplevelse skal afspejle den påvirkning, isolationen har haft på Meyers sindstilstand. I koncertens beskrivelse lyder det, at: "Worsaaes kunstneriske fortolkning, efterlader et både fysisk og intenst billede".

Inden koncerten har publikum mulighed for at få en guidet rundvisning på Stevnsfortet kl. 17.30. 

Læs mere her.

Besætningen vil bestå af: Signe Asmussen, sang/trompet/slagtøj · Anna Klett, klarinet · Jesper Egelund, kontrabas/Erhu · Frans Hansen, slagtøj/sav · Nicolai Worsaae, elektronik · John Fomsgaard, lyddesign. 

Koncerten er en del af Golden Days Festival. Se programmet her.