Melencolia

(2001)
Birgitte Alsted
Accordion solo
Solo
15:00
2015
C.1193
B4, 16 pages

READ

Melencolia er med støtte af Statens Kunstfond bestilt og ur- og genopført flere gange af accordeonisten Marie Wärme, som jeg har skrevet flere andre soloværker til. Vores dybe fortrolighed gav endnu engang anledning til udforskning af melankoliens vovelige kald fra afgrunden, og her med direkte indgangsspænding fra Albrecht Dürers kobberstik Melencolia I.

Dürers stik er fyldt af gådefulde symboler. I min gymnasietids tysktimer forlangte vores utålmodige lærer klassens intelligente fortolkning, og det kunne ingen af os. Melencolia I har siden ligget halvglemt – men alligevel uforglemmeligt uforløst i mit sind. I billedet ser vi en engel af ubestemt køn sidde grublende med sin passer i højre hånd i skødet – troligtvis i gang med et forsøg på at konstruere noget – kunst/videnskabeligt/håndværk? De øvrige redskaber er smidt sjusket rundt om, og stimulerer til symbolsk fortolkning, ligesom mange andre mere gådefulde dele af billedet. Ikke mindst det magiske kvadrat oppe til højre... Kvadratet er delt op i 4x4 små kvadrater med hvert sit tal. Alle rækker med 4 i hver – på langs, tværs, diagonalt, én fra hvert hjørne, kan tælles sammen til summe 34. Jeg har eksperimenteret med at overføre talrækkerne til skalaer inde i værket. Der er dog også afsnit af mere intuitiv inspiration fra billedet.

---

Accordeonisten Rasmus Schjærff Kjøller har også opført værket flere gange, indspillet det på CD Dacapo 8.226575 i 2012, og står for uvurderlig hjælp til korrektur og for instrumentale anvisninger/anbefalinger i denne nodeudgivelse af værket på Edition·S.

LISTEN


BUY:

  • Score DKK172.50(€ ~23.25)
    (Prices incl. 25% EU VAT)

QR Code

half-width_460px